Radicalinkski

Ellen_186511d
Soms hoor je een verhaal dat je op de een of andere manier bij blijft. Het nestelt zich in je achterhoofd als een kat op de bank. Kan daar heel lang rustig blijven soezelen, totdat hij plotseling met een snauw opspringt en zijn aanwezigheid onmiskenbaar duidelijk maakt. Het was een aantal jaren geleden dat mijn vriend B. vertelde dat hij een nieuwe vriendin had die ‘erg links was’. Nu kende ik B. als een SP-stemmer, maar zeker niet van het strenge, opstandige type. Rustig, altijd relativerend, met een hang naar vrijzinnigheid. Wat bedoelde hij dan met ‘erg links’? Dat werd al gauw duidelijk. De dame was dermate links dat ze van plan was naar Columbia af te reizen om daar met het FARC te gaan vechten. Het FARC? Het FARC?! Was dat geen organisatie die mensen ontvoert, waarschijnlijk drugs smokkelt en dat alles onder een marxistisch banier? Ja, inderdaad. Die FARC ja. Dat is nogal wat. Dat je zo links bent, dat je zoiets wil doen, als Nederlandse hoogopgeleide dame.

Toen ik zojuist van mijn werk kwam en het NRC doorbladerde, viel mijn oog op dit artikel. Ene ‘Ellen’, een Nederlandse die voor het FARC vocht, is haar dagboek kwijtgeraakt en deze blijkt door de Colombiaanse krant El Tiempo te zijn gepubliceerd. Met het gevolg dat nu haar leven gevaar loopt. Ik begreep onmiddellijk dat dit de vriendin moet zijn geweest waar B. het zo lang geleden over heeft gehad. Even checken bij hem bevestigde het vermoeden.

Waarom doet iemand zoiets? Als je het NRC artikel leest dan blijkt ze zelf ook veel te hebben getwijfeld over haar keuze. Volgens B. waren haar ideeën destijds al behoorlijk extreem. Na enkele weken had hij de relatie uitgemaakt, omdat hij haar te serieus vond. ‘Ellen’ moet last hebben gehad van een verpletterende ernst. Zo ver te gaan. Je Nederlandse leven verruilen voor een heilloze strijd in de jungle. Als ik de verhalen van B. hoor dan lijkt ze me niet het type dat verlangt naar avontuur, zoals de jongens die zich vroeger lieten inschrijven bij het vreemdelingenlegioen. Dit moet een rotsvaste overtuiging zijn geweest.

Er is niets mis met een beetje ernst, politiek is een serieuze zaak. Maar dit is een ernst waaruit alle reflectie vervlogen is. Je kunt de wereld zo serieus nemen dat je je laat verleiden tot een absurd leven als guerrillera. Mijn gedachten gaan weer uit naar B., en de lol die we hebben gehad tijdens de vele housefeestjes in Groningen vroeger. Wat ontzettend verstandig B., dat je dat hebt uitgemaakt.

Een gedachte over “Radicalinkski

 1. Kabinet: vrouw is geen lustobject.

  Daar ben ik het helemaal mee eens. De maatschappij verpaupert en ik erger mij rot over het vele platte naakt wat in de media perse voorbij moet komen. Kinderen en volwassenen denken dat het allemaal maar normaal is, ik denk van niet. Het is allemaal schofferend, zeer vrouw onvriendelijk!

  Ik snap niet dat ‘juist’ een vrouw als, Femke Halsema de Minister Plaskerk veroordeeld. Soms snap ik vrouwen zelf ook niet hoor. Ik vind het broodnodig en wijs dat de Minister dit maatschappelijk probleem wilt aanpakken.

  Het is toch te zot dat meiden wanneer ze op ‘ hyves’ zijn, hun truitje uitrekken om meer vrienden krijgen! Wat een beeldvorming hebben de jongens tegenwoordig van de meisjes en andersom.

  Ik hou mijn hart vast voor mijn dochtertje.

  Een verontruste moeder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s