Verbied Dick Bos!

Boeken verbieden is ‘in’ tegenwoordig. Neem nu Geertje Wilders. Die wil helemaal in zijn eentje, met zijn partijtje, de Koran gaan verbieden. Geertje vindt de Koran namelijk net zo’n naar boek als Mein Kampf. Die is ook verboden, dus waarom de Koran niet. Zo denkt ons Geertje.

In België wil een studentje, Mbutu Mondondo Bienvenu, nu het stripboek Kuifje in Afrika uit de handel laten nemen. Dit omdat er discriminerende teksten en plaatjes over Congolezen in dit uit 1931 stammende stripboek voorkomen. Volgens Mubututje is het boek ‘een belediging voor alle Congolezen’.

In het kader daarvan zou ik willen voorstellen om ook onze eigen Dick Bos maar te verbieden. Wie was Dick Bos? Dat was een Nederlandse stripheld uit het midden van de 20ste eeuw, getekend door Alfred Mazure. Het geval wil, dat Dick Bos een schandalige seksist is. Ik kan dat illustreren met enig beeldmateriaal uit No. 22 uit de Dick Bos serie, getiteld: Handen omhoog. Bos ontmoet ene Nelly. Een nogal bazige vrouw. Gelukkig blijft Dick koel en laat hij zich niet door haar commanderen:

Dick_bos1
Wat een bikkel, die Dick Bos! Maar hij heeft gelijk en hij krijgt gelijk, deze uiterste masculiene macho man. Kijk maar:
Dick_bos_2
Ze zegt letterlijk: ‘Ik was een eigenwijs kind’. Zo kruipt de eens zo bazige vrouw voor het schuimige testosteron van onze stoere held die het nog voor elkaar krijgt om een soort van grap te maken, waarvoor je tegenwoordig bij de SGP moet zitten wil je er om kunnen lachen. Dick Bos is een belediging voor alle vrouwen! Dick Bos is een fascistisch schrijfsel, waarin mannen worden opgeroepen om vrouwen te vernederen en als kinderen te behandelen!

Met andere woorden, na Mein Kampf, de Koran en Kuifje in Afrika zullen we alle boeken moeten gaan verbieden die ook maar op de een of andere manier kwetsend kunnen zijn. Wat doen we met al die boeken? Wellicht moeten we ze gaan verbranden.

Serieus: ik kan me kwaad maken over dit soort politieke correctheid van links en van rechts (ja Geertje, ook jij bent politiek correct, je hebt alleen het discours omgedraaid. Voor de rest ben je net zo zuur en intolerant als al die PvdA’ers waar je zo tegen ageert). Het is ook om triest van te worden dat een boek als Mein Kampf in Nederland nog verboden is. Alsof mensen niet zelf slim genoeg zijn om zo’n boek kritisch te kunnen lezen. En al zouden ze dat niet kunnen, dan zegt dat meer over de kwaliteit van de geschiedenisles die ze hebben gehad en die dus danig moet worden verbeterd. Alle besproken boeken dienen gelezen te worden in de context van de tijd en cultuur dat ze geschreven zijn. Het is geschiedvervalsing om daarin wijzigingen aan te brengen, zoals kennelijk al met Kuifje in Afrika is gebeurd. En het is helemaal een schande als we ze gaan verbieden.

Vrijheid van meningsuiting: ieder lijkt dit grote democratische goed op zijn eigen manier te interpreteren. Het komt er in de kern op neer dat mensen vrij van staatspaternalisme en inmenging van de gemeenschap hun oordeel moeten kunnen vellen over allerlei soorten opvattingen. Het enige dat mensen daarvoor nodig hebben is een goede basis, daarvoor kan goed openbaar onderwijs zorgen. Als de staat gaat bepalen wat we mogen lezen of niet dan gedragen we ons als Nelly, die zichzelf beschouwt als een ‘eigenwijs kind’ en aan het handje van haar onderdrukker de wereld verder ingeleid moet worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s